VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De rente op uw spaarrekening nadert het nulpunt, banken geven al signalen af dat grote spaarders zullen moeten gaan bijbetalen. Gelukkig zijn er aandelen.

Wie zijn geld nu voor meerdere jaren opzijzet, doet er verstandig aan te overwegen een deel van zijn vermogen in aandelen te beleggen. Daarmee wordt op de korte termijn een risico genomen, want beurskoersen kunnen sterk fluctueren, maar op de lange duur geven aandelen gemiddeld een beter rendement. Hieronder drie voorbeelden van aandelen in goede en gezonde bedrijven waarvan het dividendrendement nu hoger is dan 4 procent. Het hoofdkantoor van alle drie deze bedrijven staat in Rotterdam, maar dat is toeval.

1. Acomo: 4,3 procent

Acomo, is een handelsbedrijf in specerijen, noten, thee, gedroogde zuidvruchten, zonnebloempitten en ingrediënten voor de voedingsindustrie. Acomo heeft vestigingen in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika en is één van de grootste handelaars in tropische voedingsingrediënten in de wereld. Acomo heette vroeger Amsterdam Rubber en nog even Amsterdam Commodities, totdat het Rotterdamse handelsbedrijf Catz International aan boord kwam. Later werd het handelshuis TEFCO overgenomen en in 2010 kocht Acomo de thee- en zadenactiviteiten van Deli Maatschappij en notenhandelaar King Nuts uit Bodegraven.

Tegenwoordig staat het hoofdkantoor van Acomo in Rotterdam. Het bedrijf voert de winst al jaren gestaag op, en is daarbij nauwelijks gevoelig voor financiële crises of de economische cyclus. Het rendement op het eigen vermogen ligt al jaren boven de 20 procent. Over 2015 werd het dividend wel met 10 cent verlaagd naar 1 euro per aandeel, wat bij de huidige koers van 23 euro neerkomt op 4,3 procent. Voor het lopende jaar wordt door analisten een nog wat hoger dividend voorzien.

2. Vastned Retail: 5,5 procent

Vastgoed is een aandelencategorie waar beleggers altijd mogen rekenen op een ruim dividend omdat een groot deel van de winst wordt doorgesluisd naar beleggers. Verschillende vastgoedbedrijven keken door de Kredietcrisis aan tegen een waardedalingen en leegstand, waardoor velen genoodzaakt waren het dividend te verlagen of zelfs stop te zetten. Het Rotterdamse winkelfonds Vastned Retail  verlaagde het dividend ook, maar kwam vrij goed door de moeilijke jaren.

Vastned Retail heeft te maken met een markt voor winkelvastgoed in Europa die een duidelijke tweedeling vertoont: op toplocaties in populaire steden laten de huren een forse stijging zien, in de provinciesteden staan ze juist onder druk. Uit de gerapporteerde cijfers blijkt dat het Rotterdamse bedrijf veel aandacht besteedt aan de kwaliteit van de portefeuille. Alleen op de allerbeste locaties wordt nog gekocht. Er zijn winkelpanden aan de portefeuille toegevoegd in Amsterdam, Antwerpen, Parijs en Utrecht, terwijl er in kleinere steden en dorpen juist wordt afgebouwd.

Deze ‘portfoliorotatie’ is nodig omdat er sprake is van een toenemende polarisatie: de ‘premium city high street’ winkels met hoge, stijgende huren en goede bezettingsgraden versus de rest met dalende huurinkomsten en steeds grotere leegstand. De gemiddelde bezettingsgraad is bij Vastned met 97,9 procent (eind 2015) echter relatief hoog. Bij de panden die Vastned onder ‘premium city high street shops’ schaart zit de bezetting zelfs tegen de 100 procent. Over 2015 kregen beleggers een dividend van 2,05 euro per aandeel, wat een rendement geeft van 5,5 procent. Voor 2016 wordt door analisten een bescheiden verhoging van het dividend verwacht.


3. HAL Trust: 3,7 procent

HAL Investments is een Nederlandse investeringsmaatschappij die haar oorsprong vindt in de in 1873 in Rotterdam opgerichte Holland-Amerika Lijn. Die rederij werd in 1989 verkocht aan het Amerikaanse Carnival en met de opbrengst werd een investeringsmaatschappij gestart waarvan alle aandelen in bezit zijn van het beursgenoteerde HAL Trust.

Vandaag de dag heeft HAL grote belangen in de beursgenoteerde havenbedrijven Vopak, Boskalis en SBM Offshore. Daarnaast is HAL (deels) eigenaar van onder meer GrandVision, Pontmeyer, de Anthony Veder Group, Coolblue, Ahrend, het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio.

Ongeveer twee derde van de aandelen HAL is in handen van de Rotterdamse familie Van der Vorm. Zakenman Hans Melchers bezit ook 17 procent van de aandelen, waardoor er maar zo’n 15 procent vrij verhandelbaar is op de Amsterdamse effectenbeurs.

Kleine beleggers zijn dus in (zeer) vermogend gezelschap maar moeten wel op het management vertrouwen, want er wordt met behulp van ingewikkelde internationale constructies alles aan gedaan om zo weinig mogelijk openheid van zaken te geven. HAL Holding NV is gevestigd op Curaçao, het vermogen van HAL Trust staat formeel op de Bermuda Eilanden.

Maar de resultaten mogen er zijn: HAL voert de omzet en winst van de bedrijvengroep al jaren gestaag op, wat resulteert in een stabiel groeiend dividend, dat de laatste jaren steeds zo’n 4 procent van de beurskoers aan het einde van het boekjaar blijkt te zijn.

Over 2015 werd 6,50 euro uitgekeerd. Bij de huidige beurskoers (176 euro) zou dat een rendement van 3,7 procent geven. Dat is net geen 4 procent, maar wel veel meer dan wat u op uw spaarrekening krijgt.

 

 




Gerelateerde artikelen